Biblioteca "Ion Barbu"

Biblioteca Municipala CâmpuLung Muscel

Regulament Utilizare Calculatoare

Regulament de utilizare a Calculatoarelor cu Internet pentru Public(C.I.P.) în cadrul

    Bibliotecii Municipale „Ion Barbu” Câmpulung – Muscel

 

Biblioteca Municipală „Ion Barbu” Câmpulung Muscel judeţul Argeş prin programul „BIBLIONET” oferă utilizatorilor accesul gratuit la informaţie. Prin intermediul acestui program instituţia noastră oferă în mod gratuit:

  • Informare şi documentare în reţeaua Internet;
  • Iniţiere şi asistenţă tehnică pentru începători;
  • Iniţiere şi asistenţă de specialitate pentru ghidarea utilizatorilor în accesarea:
    • motoarelor de căutare;
    • mijloacelor on-line de comunicare, instruire, afaceri, vizite virtuale în biblioteci şi muzee.

Biblioteca Municipală „Ion Barbu” Câmpulung Muscel, dispune de 10 calculatoare cu acces gratuit la Internet, un scanner, o imprimantă laser alb-negru şi un video-proiector obţinute prin donaţie din partea fundaţiei „Bill & Melinda Gates” în parteneriat cu Fundaţia I.R.E.X. România şi cu sprijinul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş şi al Administraţiei Publice Judeţene şi Locale.

  1. Accesul utilizatorilor la calculatoarele dotate cu Internet pentru public se face în limitele programului pentru utilizatori, respectiv:

Luni, Miercuri: 8 – 17; Marţi, Joi, Vineri: 8 – 16

  1. Utilizarea calculatoarelor cu Internet pentru public este gratuită, iar durata unei accesări este de o oră în condiţiile în care toate calculatoarele disponibile publicului sunt accesate şi există mai multe solicitări decât numărul echipamentelor electronice.
  2. Înainte de utilizarea serviciului, publicul utilizator trebuie să ia la cunoştinţă de regulamentul de utilizare a calculatoarelor cu acces la Internet.
  3. Utilizatorii vor avea acces doar pe contul de Utilizator Public al calculatorului, acesta fiind partajat pentru a nu se instala programe sau jocuri care pot afecta negativ calculatorul.
  4. Scanarea şi/sau listarea unor documente se face numai cu acordul personalului bibliotecii.

DREPTURI ALE UTILIZATORILOR

  1. Utilizatorii au dreptul la accesarea calculatorului şi a Internetului timp de o oră în condiţiile în care calculatoarele puse la dispoziţia publicului sunt accesate în totalitate şi există cereri de utilizare a calculatoarelor care depăşesc numărul echipamentelor disponibile.
  2. Deschiderea şi închiderea echipamentelor se face numai de către personalul de specialitate din cadrul bibliotecii.
  3. În condiţiile unor solicitări simultane, care depăşesc numărul calculatoarelor puse la dispoziţia publicului, utilizatorii vor fi programaţi în ordinea sosirii la bibliotecă.
  4. Utilizatorii beneficiază de asistenţă gratuită din partea personalului de specialitate din cadrul bibliotecii pentru utilizarea echipamentelor şi programelor puse la dispoziţie.
  5. Accesul publicului se face doar prin contul Utilizator Public.
  6. Utilizatorii pot copia/inscripţiona pe suport electronic informaţiile dorite din reţeaua Internet sau prelucrate pe calculator, acestea putând fi salvate pe o perioadă limitată şi pe partiţia E – Date utilizatori publici a calculatorului.
  7. Listarea şi scanarea documentelor se face doar sub supravegherea bibliotecarului de serviciu în limita a 5 pagini/utilizator/săptămână.

Poşta electronică (e-mail)

Este permis accesul la poşta electronică la oricare din calculatoarele puse la dispoziţia publicului în incinta bibliotecii.

Personalul Bibliotecii nu are obligaţia de a primi sau trimite e-mail-uri pentru şi în numele utilizatorilor bibliotecii.

Toate email-urile trebuie formulate într-o manieră inofensivă şi folosite în mod decent.

Se interzice utilizarea poştei electronice pentru următoarele:

  • Crearea, trimiterea sau păstrarea oricăror informaţii, materiale sau imagini de natură vulgară, ofensatoare, obscenă sau indecentă sau a unor date care pot fi prelucrate în imagini indecente sau obscene sau a materialelor de acelaşi fel.
  • Încălcarea drepturilor de autor. Este interzisă transmiterea prin e-mail a oricăror materiale fără acordul autorului.

OBLIGAŢIILE UTILIZATORILOR

  1. Utilizatorii trebuie să ia la cunoştinţă şi să respecte condiţiile impuse de „Regulamentul de utilizare a calculatoarelor cu Internet pentru public”.
  2. Utilizatorii nu au dreptul să acceseze sau să distribuie materiale ilegale cum sunt: forme abuzive de marketing, violenţă, pornografie sau materiale care pot instiga la ură sau discriminarea rasială, religioasă sau sexuală.
  3. Utilizatorii nu au dreptul de a influenţa modul de funcţionare a programelor de protecţie împotriva viruşilor, sau a oricărei alte componente hardware sau echipament IT.
  4. Accesul utilizatorilor la Internet este monitorizat (supravegheat) şi se efectuează verificări aleatorii ale paginilor web accesate.
  5. Pentru accesarea fişierelor audio – video se folosesc căşti, cu sonor la un nivel moderat pentru a nu deranja pe ceilalţi utilizatori.
  6. Utilizatorii nu pot descărca fişiere audio-video de pe site-uri ilegale.
  7. Este interzisă accesarea site-urilor cu conţinut obscen precum şi a descărcarea de materiale fără drept de autor.
  8. Utilizatorii au obligaţia de manifesta un comportament adecvat şi de a folosi un limbaj civilizat.
  9. Utilizatorii trebuie să respecte liniştea, ordinea şi curăţenia în bibliotecă.
  10. Este interzis accesul persoanelor în stare de ebrietate, consumul de alimente şi băuturi alcoolice şi fumatul în incinta bibliotecii.

SANCŢIUNI

  1. Nerespectarea prevederilor prezentului Regulament de utilizare a calculatoarelor cu Internet pentru public atrage după sine suspendarea dreptului de acces la facilităţile IT ale bibliotecii timp de o săptămână, o lună sau permanent.
  2. Deteriorarea, distrugerea sau sustragerea unor componente ale echipamentelor de către utilizatori se sancţionează prin recuperarea fizică a unor componente identice şi suspendarea pe o perioadă nedeterminată a dreptului de a utiliza echipamentele IT ale bibliotecii.

RESPONSABILITĂŢI

  1. Toţi utilizatorii vor fi responsabili pentru orice informaţie preluată de pe Internet prin intermediul calculatoarelor din bibliotecă.
  2. Biblioteca Municipală „Ion Barbu” Câmpulung Muscel nu este responsabilă pentru veridicitatea datelor sau informaţiilor găsite, preluate sau stocate.
  3. Persoanele adulte sunt responsabile în a decide ce resurse sunt potrivite pentru copiii lor (până la 15 ani) în folosirea Internetului şi a resurselor şi materialelor la care pot avea sau nu acces.
  4. Toţi utilizatorii adulţi şi părinţii sau tutorii utilizatorilor cu vârsta de 15 sau sub 15 ani vor fi responsabili pentru orice informaţie preluată de pe Internet prin intermediul calculatoarelor din bibliotecă.
  5. Materialele preluate de pe Internet şi salvate pe dispozitive externe pot conţine viruşi. Personalul Bibliotecii nu este responsabil pentru nici un fel de daune ulterioare provocate de aceşti viruşi asupra calculatoarelor personale de acasă ale utilizatorilor.

 

Protecţia datelor:

Nu vor fi dezvăluite informaţii privind sursele specifice de Internet utilizate de către utilizatorii Bibliotecii, decât la cererea organelor abilitate de lege, cu scopul de a dezvălui comiterea unui delict sau de a administra folosirea serviciilor de către utilizatori

 

Prezentul regulament va fi revizuit în mod constant pentru a fi actualizat şi relevant.

Biblioteca "Ion Barbu" © 2015